VědaFest nabízí na venkovních stanovištích na Vítězném náměstí (Kulaťáku) v Praze 6 návštěvníkům vědu zábavným a hravým způsobem ve všech jejích podobách. Akce se koná 19. 6. 2024 od 8:30 do 19:00 a vstup je zcela ZDARMA. MBÚ si pro Vás letos připraví hned tři expozice:

Mikroskopické houby, které ovlivňují svět
Víte ale, že houby nejsou jenom hříbky, ale že houby jsou třeba i plísně a kvasinky? Na jedné straně jsou užitečné, využíváme je v potravinářství nebo farmacii, na druhé straně také ale ničí úrodu a napadají naše tělo. Ukážeme, jak vypadají houby, které napadají obilí. Nebo plíseň, kterou objevil sám Alexander Fleming, legendární zdroj penicilinu, první objevené a aplikované antibiotikum.

Jak znečišťujeme životní prostředí v 21. století?
V minulém tisíciletí se lidé z neznalosti uvolnili do životního prostředí množství různých toxických látek, s jejichž přítomností a negativními důsledky se potýkáme dodnes. Že dnes už jsme chytřejší? Bohužel to není tak úplně pravda. I v současnosti dochází k uvolňování nových toxických látek do životního prostředí. Zjistěte, o které látky se jedná, v čem je můžeme najít a zda nemáte některé z nich doma. Dozvíte se, jak s těmito nežádoucími sloučeninami v laboratoři pracujeme.

Mikroorganismy jako elegantní chemické továrny
Ponořte se do úchvatného světa mikroorganismů, zejména aktinomycet. Budete moci obdivovat krásu a eleganci kolonií těchto bakterií, které produkují širokou škálu molekul. Ukážeme, jak složité jsou tyto molekuly ve srovnání s běžnými látkami. Přesvědčíte se, že aktinomycety jsou také mimořádně výkonnou a precizní chemickou továrnou. Některé z těchto molekul hrají různými barvami, některé zajímavě voní, a jiné slouží k léčbě vážných onemocnění. Sem patří i antibiotika, která využíváme proti nebezpečným bakteriálním infekcím. Společně si ukážeme, jak antibiotika fungují a jak se proti nim patogenní bakterie brání.

Těšíme se na Vás!