Letošní Noc vědců, která se konala 27. září 2024, přilákala do pražské Krče 750 návštěvníků. Popularizační akce, pořádaná v Areálu biomedicínských ústavů AV ČR ve spolupráci s Ústavem experimentální medicíny, Ústavem molekulární genetiky a Fyziologickým ústavem, nabídla bohatý program plný přednášek, experimentů, her, kvízů a komentovaných prohlídek laboratoří. Ve spolupráci Laboratoře gnotobiologie s Gymnáziem Dobruška se v Dobrušce, Královéhradeckého kraje, zúčastnilo bezmála 200 návštěvníků.

V pražské Krči v MBÚ návštěvníci měli možnost navštívit přednáškový cyklus, kde velký úspěch sklidila popularizační přednáška o nových metodách léčby nádorových onemocnění. Další populární položkou programu bylo promítání fotografií biologických povrchů ve 3D pořízených elektronovým mikroskopem, které návštěvníkům poskytlo fascinující pohled na mikrosvět.

Kromě těchto highlightů se mohli účastníci dozvědět více o výzkumu klimatických změn v Arktidě, významu půdních bakterií nebo o lidském mikrobiomu, který působí na naše zdraví během celého života. Návštěvníci měli možnost nahlédnout do několika našich laboratoří, přičemž jednou z oblíbených byla laboratoř zkoumající houby, které nás obklopují na každém kroku.

Laboratoř gnotobiologie, která se nachází v Novém Hrádku, nabídla program zaměřený na téma mikrobiomu – přednášku, probiotické divadlo a praktické experimenty, kde se návštěvníci mohli proměnit ve vědce.

Děkujeme všem, kteří k nám do Mikrobiologického ústavu v rámci Noci vědců zavítali, a velké poděkování patří všem laboratořím za jejich skvělý program!