Ve dnech 18. – 21. září 2023 v Kongresovém centru Praha proběhla 4. mezinárodní konference z prestižní série Food Bioactives & Health, kterou uspořádal Mikrobiologický ústav AV ČR v Praze.

Tato konference přilákala téměř 300 vědců z různých koutů světa, včetně exotických destinací jako Chile, Brazílie, Austrálie a Malajsie. Účastníci se zabývají studiem biologicky aktivních látek v potravinách, funkčních potravinách a doplňcích stravy.

Celkem bylo prezentováno 72 vědeckých příspěvků, z toho 17 zvaných přednášek od renomovaných odborníků. MBÚ mezi zvanými řečníky reprezentoval dr. Kverka z Laboratoře buněčné a molekulární imunologie a prof. Křen z Laboratoře biotransformací.

Výjimečnou hodnotu přinesly též prezentace zaměřené na interakce mezi bioaktivními látkami v potravinách a mikrobiotou trávicího traktu člověka. Tento výzkumný směr má klíčový význam, a proto byl zahrnut do samostatného tematického okruhu konference. Stále více se ukazuje, že vzájemné vztahy mezi těmito látkami a mikrobiotou mají zásadní vliv na zdravotní prospěšnost potravy.

Vrcholem konference byla elegantní konferenční večeře v restauraci Bastion, na které se účastníci mohli blíže poznat a navázat nové vědecké kontakty. Konference byla zakončena udělením cen za nejlepší vědecké postery a krátké (flash) přednášky studentů.

Těšíme se na další setkání, které se uskuteční v roce 2025 na jihu Francie (Marseille, Montpellier nebo Avignon). Připojte se k nám a buďte součástí tohoto inspirujícího výzkumného dobrodružství!

Kateřina Valentová, Ph.D.

Mikrobiologický ústav AV ČR

???????????????